Bezglutenowy chleb na zakwasie

Ten przepis to odkrycie roku w mojej kuchni! Każdy kto nie je glutenu zmaga się ze znalezieniem dobrego przepisu na bezglutenowy chleb. Wiele osób pytało mnie czy mam dobry przepis, bo niestety większość z chlebów bezglutenowych dostępnych w sklepach albo jest sucha jak piasek, albo smakuje jak papier ścierny. Jeśli nie jesz glutenu, nie martw się, że już nigdy nie zjesz dobrej kanapki. Bo zjesz i to nie jedną, gdy upieczesz ten chlebek.

kasza gryczana RAW niepalona

Testowałam wiele przepisów i mam swoje 2 ulubione. Dziś podzielę się z Tobą jednym z nich. Jest to bezglutenowy chleb na zakwasie z surowej kaszy gryczanej niepalonej.
To jest podstawowy składnik. Przepis ten nie wymaga drożdży ani startera na zakwas. Co mnie bardzo ucieszyło, gdy go odkryłam i mam nadzieję, że i Ciebie ucieszy! Poprzez namoczenie kaszy następuje naturalna fermentacja, dzięki której kasza staje się łatwiejsza do strawienia. Poza tym kasza gryczana jest jedną z kasz nie zawierających glutenu. Do tego chleba dodaję nasiona takie jak czarnuszka, słonecznik, pestki dyni i siemię lniane. Jeśli jesteś uczulona na te składniki lub ich nie lubisz – zrezygnuj z dodania ich. 

BEZGLUTENOWY CHLEB NA ZAKWASIE – SKŁADNIKI:

  • 1 i 1/2 szklanki surowej kaszy gryczanej niepalonej (RAW)
  • 1 i 3/4 szklanki wody filtrowanej (bez chloru i fluoru) lub mineralnej niegazowanej
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli himalajskiej

BEZGLUTENOWY CHLEB NA ZAKWASIE – DODATKI:

Oto lista moich ulubionych dodatków do ciasta na chleb.  Nie są konieczne, ja jednak je uwielbiam, bo dodają chlebkowi charakterystyczny, ziołowy smak, który lubię.

  • 1-2 łyżki ziaren słonecznika i/lub pestek dyni
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki tymianku

BEZGLUTENOWY CHLEB NA ZAKWASIE – PRZEPIS:

Kaszę przemyj pod bierzącą wodą. Następnie przełóż kaszę do szklanego naczynia (np. słoik litrowy) i zalej wodą. Pozostaw na 8 h w ciepłym miejscu. Po 8 h zmiksuj w blenderze całość. Nie miksuj na jednolitą masę, tylko tak, żeby były jeszcze w cieście cząstki ziarem kaszy. Przełóż ponownie do szklanego naczynia, odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 12h lub 24h. Obserwuj zakwas, on cały czas pracuje. Zauważysz bąbelki w cieście i będzie ono zwiększało swoją objętość. To właśnie jest cudowna fermentacja! Ciasto jest gotowe do wypieku, gdy pojawiają się w nim widoczne bąbelki i zwiększy swoją objętość o 30%.

zakwas na chleb bezglutenowy

W zależności od warunków w jakich przechowujesz zakwas i od temperatury w pokoju zakwas będzie rósł szybciej (gdy temperatura jest wyższa) lub wolniej (gdy temperatura niższa). U mnie cały proces trwa dobę, tzn rano namaczam kaszę, po czym wieczorem miksuję i odstawiam na noc, a kolejnego ranka mam już zakwas gotowy do pieczenia i ciepły chlebek na śniadanie.

Gdy twój zakwas jest już gotowy, dodaj do niego sól i dodatki do chleba. Dobrze wymieszaj całość drewnianą łyżką! Przełóż ciasto do foremki na chleb wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 200 stopni przez 50-55 minut. I voilà! Chlebek wyciągnij z foremki i odstaw do ostygnięcia. Najlepiej smakuje z masłem ghee, avokado, świeżymi ziołami (zwłaszcza z tymiankiem!) i warzywami. 

Jeśli zrobisz ten chlebek nie zapomnij pochwalić się zdjęciem Twojej ulubionej kanapki. Jeśli używasz instagrama, opublikuj zdjęcie i dodaj tag @calaizdrowa oraz hashtag #calaizdrowa. 

Ciesz się bogactwem natury! Smacznych kanapek życzę!

chleb bezglutenowy na zakwasie

Chcesz dostawać więcej przepisów na swoją skrzynkę mailową? Zapisz się do newslettera Cała i Zdrowa, a co wtorek otrzymasz maila z nowym przepisem.