Bezglutenowe Brownie Mocno Czekoladowe

A tak to czasem mam, że jak jest zimno i ciemno za oknem to mi się bardzo chce coś dobrego i słodkiego upiec. Zawsze szukam zdrowych alternatyw dla mocno przetworzonych deserów, które wspominam i które bardzo lubiłam w przeszłości. I tak właśnie sprawdzając przepisy na brownie, i jednocześnie sprawdzając co mam w kuchennych szafkach wyczarowałam czekoladowe brownie! Bardzo mi smakuje, ciekawa jestem czy i Tobie posmakuje?

BEZGLUTENOWE BROWNIE MOCNO CZEKOLADOWE – SKŁADNIKI:

  • szklanka daktyli bez pestek (jeśli nie są miękkie namocz je w ciepłej wodzie przez 10 minut)
  • 2/3 szklanki plus 2 łyżki mąki owsianej BEZGLUTENOWEJ
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki mleka migdałowego
  • 1/4 szklanki surowego kakao
  • 2 łyżeczki miodu (możesz dodać więcej jeśli chcesz, żeby ciasto było słodsze)
  • 2 łyżki sproszkowanego białka z grochu (opcjonalnie)
  • 2 jajka lub 2 jajka z siemienia lnianego (a robisz je tak: 2 łyżki sproszkowanego siemienia lnianego zalewasz 6 łyżkami gorącej wody i odstawiasz na 10 minut)
  • 1/4 szklanki masła orzechowego
  • orzechy włoskie do dekoracji

BEZGLUTENOWE BROWNIE MOCNO CZEKOLADOWE – PRZEPIS:

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Jeśli używasz siemienia lnianego zamiast jajka, zmiksuj siemię z wodą. Wrzuć do blendera daktyle, wodę, mleko migdałowe, kakao i miód i zmiksuj na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj razem. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 20-25 min, następnie wyciągnij brownie z piekarnika i odstaw do ostygnięcia, najlepiej na całą noc. Udekoruj ciasto orzechami i polej polewą, przepis poniżej. 

CZEKOLADOWA POLEWA – SKŁADNIKI:

  • 6 łyżek oleju kokosowego nierafinowanego
  • 2 łyżki miodu (jeśli chcesz słodszą polewę, dodaj więcej miodu)
  • 4 łyżki kakao

CZEKOLADOWA POLEWA – PRZEPIS:

Wszystkie składniki wrzuć do garnka, postaw na ogień aż olej kokosowy się roztopi, zmieszaj wszystko na gładką masę. Gdy polewa ostygnie wylej ją na ciasto.

Słodkich wieczorów życzę!

bezgultenowe brownie

Jeśli upieczesz to ciasto nie zapomnij pochwalić się zdjęciem na FB lub Instagramie. Opublikuj zdjęcie i dodaj tag @calaizdrowa oraz hashtag #calaizdrowa. Dziękuję!


Chcesz dostawać więcej przepisów na swoją skrzynkę mailową? Zapisz się do newslettera Cała i Zdrowa, a co wtorek otrzymasz maila z nowym przepisem.