Czekoladowy pudding z chia
Ten przepis jest prosty i zdrowy. Zwłaszcza jeśli zmagasz się z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi, kakao jest świetnym pomocnikiem. Czy wiesz, że czekoladowe kakao zawiera więcej antyoksydantów niż czerwone wino czy zielona herbata, a także jest dobrym źródłem: magnezu, żelaza, cynku, manganu, potasu, witamin z grupy B oraz błonnika. Kakao poprawia skupienie i samopoczucie.
Chia słynna jest z dobroczynnego wpływu na cały organizm, a także przyjemnego orzechowego smaku. Jest bogata w zdrowe kwasy tłuszczowe i daje szybkie odczucie sytości, pomaga osobom, które chcą oczyścić ciało i stracić kilka kilogramów.
CZEKOLADOWY PUDDING Z CHIA – SKŁADNIKI:
- 6 łyżek nasion chia (jeśli chcesz, żeby deser był mniej gęsty użyj 5 łyżek nasion)
- 2 łyżki surowego kakao
- 1 szklanka mleka kokosowego lub innego mleka roślinnego
- 3 łyżki syropu klonowego
CZEKOLADOWY PUDDING Z CHIA – PRZEPIS:
Zmieszaj wszystkie skladniki, przelej do salaterek i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny. Udekoruj deser bananami, malinami, pomarańczami. Smacznego!
Chcesz dostawać więcej przepisów na swoją skrzynkę mailową? Zapisz się do newslettera Cała i Zdrowa, a co wtorek otrzymasz maila z nowym przepisem.