Pyszne i zdrowe Pierniczki Bezglutenowe
No przecież święta idą, a więc świąteczny przepis musi być. Święta bez pierniczków są szare jak święta bez śniegu. Te pierniczki robi się szybko, w domu pachnie pięknie, dzieci (i nie tylko!) będą miały frajdę przy wycinaniu pierniczków z ciasta i dekorowaniu, a dorośli będą zajadać jeden po drugim – masz to jak w banku! Dlatego, bo są pyszne. Zrobione z mąki gryczanej i jaglanej, które doskonale pasują do korzennych przypraw. Ja lubię ozdabiać je polewą czekoladową. Wesołych i słodkich Świąt!
BEZGLUTENOWE PIERNICZKI – SKŁADNIKI:
- 1 i 1/3 szklanki mąki gryczanej
- 2/3 szklanki mąki jaglanej
- niecała 1/2 szklanki cukru brązowego lub miodu
- 6 łyżek nierafinowanego oleju kokosowego (jeśli ciasto się nie zlepi, dodaj więcej oleju)
- 2 jajka
- opakowanie przyprawy do piernika
- szczypta soli himalajskiej
- 2 szczypty sody oczyszczonej
BEZGLUTENOWE PIERNICZKI – PRZEPIS:
Zmiksuj jajka z olejem na gładką masę, a następnie dodaj suche składniki i wymieszaj tak, aby ciasto się lepiło. Ulep kulę z ciasta, zawiń w folię i włóż na 10 minut do lodówki. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość 2-3 mm i przygotuj foremki do wycinania pierniczków. Wycięte pierniczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 170 stopni około 15 minut (pilnuj, żeby się nie spaliły, bo to może nastąpić szybko w ostatnich minutach pieczenia!). Po upieczeniu i ostudzeniu pierników możesz je udekorować np. polewą czekoladową.
CZEKOLADOWA POLEWA – SKŁADNIKI:
- 6 łyżek oleju kokosowego nierafinowanego
- 2 łyżki miodu (jeśli chcesz słodszą polewę, dodaj więcej miodu)
- 4 łyżki kakao
CZEKOLADOWA POLEWA – PRZEPIS:
Wszystkie składniki wrzuć do garnka, postaw na ogień aż olej kokosowy się roztopi, zmieszaj wszystko na gładką masę. Gdy polewa ostygnie wylej ją na ciasto.
SMACZNEGO!

Chcesz dostawać więcej przepisów na swoją skrzynkę mailową? Zapisz się do newslettera Cała i Zdrowa, a co wtorek otrzymasz maila z nowym przepisem.