Gorące kakao

To jeden z najlepszych napojów na ziemi! Na jesienne chłody, na chandrę, czy zimową depresję, lub po prostu, gdy masz ochotę na coś słodkiego, a chcesz, żeby było też zdrowo – kakao przychodzi z odsieczą. Bardzo ważna uwaga! W mojej kuchni, i w tym przepisie również, używam TYLKO SUROWEGO KAKAO. Dlaczego?

Surowe kakao to surowe ziarna kakaowca. To znaczy, że nie są one ani palone, ani prażone, a jedynie fermentowane i suszone. Dzięki temu zachowują dużo więcej cennych składników. Surowe ziarna kakaowca posiadają właściwości antyoksydacyjne, których palone kakao jest pozbawione. Dla uproszczenia: zwykłe kakao, które możesz kupić w sklepie spożywczym jest palone, czyli przetworzone, jeśli chcesz kupić nieprzetworzone kakao na opakowaniu powinno być napisane SUROWE lub RAW CACAO. 

Oprócz tego, że jest to przepyszny składnik do wielu deserów kakao ma też mnóstwo fantastycznych właściwości:

  • jest jednym z najbogatszych źródeł magnezu na świecie
  • jest bogate w chrom, potas, mangan oraz łatwo przyswajalny wapń, 
    a ten skład redukuje stres i wyczerpanie i świetnie wpływa na koncentrację (ja właśnie wypiłam kakao, przed napisaniem tego posta)
  • porcja surowego kakao zawiera więcej żelaza, niż (taka sama) porcja wołowiny; więcej cynku, niż większość warzyw lub ziaren (WOW!)

A czy wiesz dlaczego po wypiciu kakao poprawia Ci się humor? I dlaczego to na myśl o kubeczku z ciepłym kakao uśmiechasz się i od razu masz pozytywne skojarzenia?

Dzieje się tak dlatego, że kakao jako jedyna roślina na świecie zawiera substancję o nazwie anandamid. Ta substancja odpowiedzialna jest za wywoływanie uczucia EUFORII. Nasz cudowny organizm produkuje ją także naturalnie po wysiłku fizycznym. A my możemy jej też dostarczyć spożywając surowe kakao. Oprócz tego, surowe kakao odpowiada za uwalnianie endorfin, a one pomagają nam cieszyć się i czerpać radość z życia. 

ziarna kakao

No nie ma to jak kubek cieplutkiego kakao na jesienne, deszczowo-mgliste, melancholijne dni. Nie ma więc na co czekać, prosty przepis na zdrowiutkie i pozytywnie nakręcające kakao poniżej.

GORĄCE KAKAO – SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób)

  • 4-5 łyżek surowego kakao
  • szklanka mleka migdałowego
  • szklanka mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy do osłodzenia kubka kakao
  • przyprawy: szczypta cynamonu, kurkumy, kardamonu, soli himalajskiej
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka hydrolizatu białka kolagenowego (na uspokojenie układu nerwowego) 

GORĄCE KAKAO – PRZEPIS

Mleko zmieszaj dobrze z kakao, z przyprawami i kolagenem, jeśli używasz. Zmieszaj tak, aby nie było grudek. Zagotuj całość, przelej do kubeczków i osłodź miodem lub syropem z agawy. Wskakuj pod kocyk, weź ulubioną książkę lub przytul się do ukochanej osoby i CIESZ SIĘ TĄ CHWILĄ.

gorące kakao

Chcesz dostawać więcej przepisów na swoją skrzynkę mailową? Zapisz się do newslettera Cała i Zdrowa, a co wtorek otrzymasz maila z nowym przepisem.