Kiszona czerwona kapusta z gruszką

Kapusta czerwona – jest niskokaloryczna i bogata w witaminy, antyoksydanty i składniki mające właściwości przeciwdziałające zapalniom. Stymuluje system immunologiczny, zabija bakterie i wirusy, a przy okazji oczyszcza krew i chroni ją przed infekcjami! Przyjrzyj się przekrojonej kapuście na zdjęciu i zastanów się z jakim narządem w ciele kojarzą Ci się te fioletowo-białe meandry.

kapusta czerwona

Natura zawsze nam podpowiada. Wygląd i kolor warzyw i owoców to informacja dla nas. Rośliny przypominające różne części ciała mogą być używane przez nas do leczenia dolegliwości tych części ciała. A więc, jaką część ciała przypomina Ci ta piękna kapusta na zdjęciu? Jedni mówią, że mózg, drudzy, że jelita. I to prawda, bo jest udowodnione naukowo, że czerwona kapusta jest bardzo przydatna w utrzymaniu zdrowia jelita. Chroni je i pomaga w odbudowie zniszczonych ścianek. Jeśli cierpisz z powodu różnych dolegliwości brzucha spróbuj wprowadzać codziennie odrobinę czerwonej kapusty do swojej diety. 
Zachęcam do robienia surówek z surową kapustą czerwoną lub do kiszenia kapusty. No właśnie, nie ma na co czekać, tylko siekać kapustę, pakować do słoja i za 10 dni będziesz mieć przedobry probiotyk, który ukoi Twoje jelita.

KISZONA CZEROWNA KAPUSTA Z GRUSZKĄ – SKŁADNIKI:

  • główka czerwonej kapusty
  • 2 gruszki, pokrojone w ćwiartki, usunięte gniazda nasienne
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 łyżka soli kamiennej lub morskiej
  • 6 goździków
  • woda przegotowana

KISZONA CZEROWNA KAPUSTA Z GRUSZKĄ – PRZYGOTOWANIE:

Kapustę umyj, obierz z zewnętrznych liści i poszatkuj na bardzo cienkie paseczki omijając głąb (czyli twardy, biały trzon kapusty). Możesz go zachować i wykorzystać przy gotowaniu Mineralnego wywaru z warzyw. Poszatkowaną kapustę przełóż do miski, zmieszaj z miodem, solą i goździkami i wymieszaj całość dłonią. Uwaga! Kapusta barwi dłonie i paznokcie na fioletowo. Tak więc, jeśli nie chcesz mieć zabarwionych paznokci użyj rękawiczek jednorazowych do mieszania, albo poproś kogoś w domu, komu nie zależy na ślicznych i czystych paznokciach 🙂 Mieszaj, aż kapusta puści trochę fioletowego soku. Ten sok ma niesłychane właściwości lecznicze – zewnętrznie może pomóc w leczeniu opryszczki, trądziku, oparzeń czy stłuczeń. Wracamy do naszej kapusty umieszanej w misce. Przełóż ją teraz do szklanego lub glinianego naczynia przekładając warstwą pokrojonych gruszek. Całość zalej schłodzoną, przygotowaną wodą, tak aby przykryła całość. Najlepiej jest położyć na wierzchu coś ciężkiego, np mniejszy słoik czy szklankę, co sprawi, że kapusta i gruszki nie będą wypływały ponad wodę. Ważne jest, żeby były przykryte wodą, w przeciwnym razie może pojawić się pleśń na wystających kawałkach kapusty, a tego nie chcemy. Odstaw pojemnik w ciepłe miejsce i odczekaj 10 dni. Po tym czasie kapusta będzie gotowa do spożycia. Możesz ją przechowywać w lodówce, aż zniknie (bo ją zjesz ze smakiem) i przyjdzie czas na zrobienie kolejnej porcji.

czerwona kapusta kiszona

Chcesz dostawać więcej przepisów na swoją skrzynkę mailową? Zapisz się do newslettera Cała i Zdrowa, a co wtorek otrzymasz maila z nowym przepisem.