Mineralny i leczniczy wywar z warzyw

Chcę się podzielić z Tobą jednym z sekretów zdrowia, który jeśli stosowany regularnie sprawi, że Twoja skóra nabierze blasku, osiągniesz swoją idealną wagę i będziesz miała dużo więcej energii do spożytkowania na to co najbardziej kochasz robić w życiu. Jest to przepis na MAGICZNY, wysoko zmineralizowany wywar z warzyw, wodorostów i grzybów shiitake. Wywar ten to doskonałe źródło niezbędnych elektrolitów. Minerały jonowe są kluczem do utrzymania dobrego stanu zdrowia, a nauczyła mnie tego moja ukochana nauczycielka makrobiotyki – Marlene Watson-Tara.

mineralny leczniczy wywar z warzyw gotowanie

Tak pięknie to wygląda w rzeczywistości. Nie wiem czy Ciebie też ten widok cieszy tak jak mnie?! Ja widzę tu pełno kolorów, widzę życie i czuję MOC! Za każdym razem jak robię ‚Magiczny bulion’ to cieszę się jak dziecko. Najfajniejsze w tym procesie jest to, że nie trzeba warzyw odpowiedno przygotowaywać, obierać ze skórki itd. Trzeba je tylko dobrze umyć i pokroić na mniejsze części. 

Magiczny bulion mineralny to zdrowa przekąska, która zapewni Ci również wiele odżywczych składników, a także zadziała alkalizująco na Twój system, ułatwiając proces usuwania toksyn, pomoże Ci schudnąć i czuć się świetnie. Wywar ten fantastycznie nadaje się do uwalniania nadmiaru tłuszczu i złogów, które gromadzą się wokół naszych narządów. Czego więcej chcieć, zdrowie w zasięgu garnka 🙂

MINERALNY i LECZNICZY WYWAR Z WARZYW – SKŁADNIKI:

  • 2 x 10 – centymetrowe paski suszonego Kombu (typ wodorostu)
  • 6 suszonych grzybów Shiitake
  • 1 rzepa biała (daikon) pokrojona na kawałki
  • 6 marchewek pokrojonych na kawałki
  • 2 średnie cebule pokrojone na kawałki
  • 1 por, zarówno białe jak i zielone części, pokrojone na kawałki
  • 1 mały pęczek selera (jeśli masz korzeń z nacią użyj całość, jeśli tylko korzeń nie ma problemu) pokrojony na kawałki
  • 1 główka czosnku, nieobrana, przekrojona na pół
  • 1 mała dynia ze skórką, pokrojona na ćwiartki
  • 10 cm świeżego imbiru, w plasterkach
  • 4 szklanki posiekanych zielonych liści takich jak jarmuż, botwinka
  • pęczek świeżej natki pietruszki

Cudowna lista składników, prawda? Chcę, żebyś już w momencie robienia zakupów na ten wywar czuła się wyjątkowa i silna. Bo właśnie teraz robisz coś najważniejszego: DBASZ O SIEBIE! Gratuluję i jestem z Ciebie dumna!

MINERALNY i LECZNICZY WYWAR Z WARZYW – PRZEPIS:

Ok! Co dalej? Wszystkie warzywa dobrze umyj, nie obieraj ze skórki, w niej jest dużo witamin. Dobrze jest używać do tego wywaru organiczne warzywa. Pokrój wszystko i wrzuć do dużego 10 litrowego (minimum) garnka. Wypełnij cały garnek wodą i postaw do gotowania. Gdy woda zacznie wrzeć zmniejsz temperatuę i pozostaw bulion na lekkim ogniu przez 2 godziny. Następnie oddcedź wywar, przelej do szklanych butelek i po ostudzeniu wstaw do lodówki. Ten wywar wytrzyma 4 dni. Pij 3-4 szklanki w ciągu dnia, na ciepło, między posiłkami. Możesz też zamrozić wywar, a także stosować go jako bazę przy robieniu zup. Gdy ja robię ten wywar z tej porcji to starcza mi na 4 dni.

Uwierz mi, to jest prawdziwe lekarstwo. Trzeba tylko systematyczności w spożywaniu, czego Ci życzę! Napisz mi w komentarzu jak Ci smakowało 🙂

mineralny leczniczy wywar z warzyw przygotowanie

Chcesz dostawać więcej przepisów na swoją skrzynkę mailową? Zapisz się do newslettera Cała i Zdrowa, a co wtorek otrzymasz maila z nowym przepisem.