Ciasto kokosowo – migdałowe

Pokochasz ten przepis! Gwarantuję Ci! Po pierwsze jest zdrowy, po drugie jest uniwersalny i można z tych składników upiec muffinki, można wylać masę na blaszkę i upiec ciasto, i można zrobić też babkę wielkanocną. Przepyszne, a najlepiej smakuje z polewą czekoladową (przepis na polewę znajdziesz tu).

CIASTO KOKOSOWO – MIGDAŁOWE – SKŁADNIKI:

  • 150 g mąki migdałowej
  • 100 g mąki kokosowej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta kardamonu
  • szczypta soli himalajskiej
  • 100 g cukru kokosowego
  • 4 jaja eko
  • 1 jabłko bez skórki starte na grubych oczkach tarki
  • 1 łyżka startego imbiru
  • starta skórka z połówki cytryny
  • 1 łyżka oleju kokosowego

CIASTO KOKOSOWO – MIGDAŁOWE – PRZEPIS:

Wymieszaj wszystkie składniki i przełóż do formy wysmarowanej olejem kokosowym. Piecz w 175 stopniach. Jeśli robisz muffinki piecz 20 – 25 minut, jeśli pieczesz ciasto lub babkę to czas pieczenia wydłuż do 30 – 35 min. Smacznego! Moją wielkanocą babkę, którą upiekłam z tego przepisu możesz zobaczyć tutaj.

muffinki


Chcesz dostawać więcej przepisów na swoją skrzynkę mailową? Zapisz się do newslettera Cała i Zdrowa, a co wtorek otrzymasz maila z nowym przepisem.