Bezglutenowa Pizza

Czy pizza bezglutenowa może być dobra? I czy jest ktoś, kto nie lubi pizzy? Każdy kocha fast food! Jednak nie każdy może jeść gluten. Proponuję więc dzisiaj zdrową, bezglutenową wersję pizzy! Zrobiona na cieście z mąki gryczanej, smakuje jeszcze lepiej niż tradycyjna pizza. Gdy pierwszy raz ją podałam, usłyszałam, że „to jest najlepsza pizza na świecie!” Warto spróbować.

BEZGLUTENOWA PIZZA – SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg mąki gryczanej
  • około 1,5 szklanki wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki świeżych drożdży
  • 2 łyżeczki miodu

BEZGLUTENOWA PIZZA – PRZEPIS:

W małej miseczce wymieszaj miód z drożdżami, aż do uzyskania jednolitej masy. Wszystkie składniki razem z rozpuszczonymi w miodzie drożdżami zmieszaj łyżką w misce. Uwaga: ciasto będzie się lepić i przywierać do łyżki i dłoni. Gdy wszystkie składniki się połączą, uformuj kulkę z ciasta i odstaw na 45 – 60 min w ciepłym miejscu. Przygotuj w tym czasie Twoje ulubione składniki na pizzę, wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i nagrzej piekarnik do 200 stopni. Po upływie 45 – 60 minut wylep blaszkę ciastem, ciasto będzie lepiące, będzie Ci łatwiej jeśli zwilżysz swoje piękne dłonie wodą lub oliwą z oliwek. Ciasto na blaszce posmaruj sosem pomidorowym i udekoruj ulubionymi składnikami.

SOS POMIDOROWY – SKŁADNIKI:

  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżczka ziół prowansalskich lub bazyli

SOS POMIDOROWY – PRZEPIS:

Zmieszaj wszsytkie składniki i posmaruj sosem ciasto.

BEZGLUTENOWA PIZZA DODATKI: 

  • pomidorki koktajlowe przekrojone na pół
  • czarne oliwki
  • pieczarki
  • cebula czerwona pokrojona w piórka
  • papryka czerwona
  • ser kozi (dodaję na pizzę 5 minut przed wyciągnięciem z piekarnika)
  • rukola (posypuję nią zawsze pizzę po wyciągnięciu z piekarnika!

Składniki wyłóż na ciasto i zapiekaj w piekarniku 20-25 minut w 200 stopniach. Smacznego!!

Jeśli chcesz czuć się zdrowo i być pełna energii każdego dnia wypróbuj sok warzywny Zielona Lemoniada i daj znać czy Ci smakowało.


Chcesz dostawać więcej przepisów na swoją skrzynkę mailową? Zapisz się do newslettera Cała i Zdrowa, a co wtorek otrzymasz maila z nowym przepisem.