Bezglutenowa Pizza
Czy pizza bezglutenowa może być dobra? I czy jest ktoś, kto nie lubi pizzy? Każdy kocha fast food! Jednak nie każdy może jeść gluten. Proponuję więc dzisiaj zdrową, bezglutenową wersję pizzy! Zrobiona na cieście z mąki gryczanej, smakuje jeszcze lepiej niż tradycyjna pizza. Gdy pierwszy raz ją podałam, usłyszałam, że „to jest najlepsza pizza na świecie!” Warto spróbować.
BEZGLUTENOWA PIZZA – SKŁADNIKI:
- 0,5 kg mąki gryczanej
- około 1,5 szklanki wody
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 łyżki świeżych drożdży
- 2 łyżeczki miodu
BEZGLUTENOWA PIZZA – PRZEPIS:
W małej miseczce wymieszaj miód z drożdżami, aż do uzyskania jednolitej masy. Wszystkie składniki razem z rozpuszczonymi w miodzie drożdżami zmieszaj łyżką w misce. Uwaga: ciasto będzie się lepić i przywierać do łyżki i dłoni. Gdy wszystkie składniki się połączą, uformuj kulkę z ciasta i odstaw na 45 – 60 min w ciepłym miejscu. Przygotuj w tym czasie Twoje ulubione składniki na pizzę, wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i nagrzej piekarnik do 200 stopni. Po upływie 45 – 60 minut wylep blaszkę ciastem, ciasto będzie lepiące, będzie Ci łatwiej jeśli zwilżysz swoje piękne dłonie wodą lub oliwą z oliwek. Ciasto na blaszce posmaruj sosem pomidorowym i udekoruj ulubionymi składnikami.
SOS POMIDOROWY – SKŁADNIKI:
- 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżczka ziół prowansalskich lub bazyli
SOS POMIDOROWY – PRZEPIS:
Zmieszaj wszsytkie składniki i posmaruj sosem ciasto.
BEZGLUTENOWA PIZZA DODATKI:
- pomidorki koktajlowe przekrojone na pół
- czarne oliwki
- pieczarki
- cebula czerwona pokrojona w piórka
- papryka czerwona
- ser kozi (dodaję na pizzę 5 minut przed wyciągnięciem z piekarnika)
- rukola (posypuję nią zawsze pizzę po wyciągnięciu z piekarnika!
Składniki wyłóż na ciasto i zapiekaj w piekarniku 20-25 minut w 200 stopniach. Smacznego!!
Jeśli chcesz czuć się zdrowo i być pełna energii każdego dnia wypróbuj sok warzywny Zielona Lemoniada i daj znać czy Ci smakowało.
Chcesz dostawać więcej przepisów na swoją skrzynkę mailową? Zapisz się do newslettera Cała i Zdrowa, a co wtorek otrzymasz maila z nowym przepisem.
27 maja, 2019 @ 11:06 am
Fajnie, że są i DOBRE przepisy na bezglutenową pizzę. Trudniej znaleźć w necie sprawdzone rozwiązania dla tych, którzy są na bakier z glutenem ;-).