Zupa krem z dyni
Dynia to oczywiście warzywny hit sezonu jesiennego! Pogoda sprzyja, jest cieplutko, kolorowo i dyniowe żniwa w pełni. Właśnie teraz trwa sezon na dynię i w związku z tym jest ona bardzo tania. Warto więc poeksperymentować z dynią w kuchni. Oto najprostszy przepis na zupę krem z dyni. Robi się ją bardzo szybko. Jest smaczna, lekko słodka, cudownie ogrzewa jelita i działa jak balsam na trzustkę.
ZUPA KREM Z DYNI – SKŁADNIKI:
- małą dynię hokkaido
- 4 ząbki czosnku
- 3 cebule
- 2 cm imbiru obranego ze skórki
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 1/2 łyżeczki kuminu
- sól himalajska do smaku
- olej kokosowy do smażenia
- do dekoracji: prażone pestki dyni i słonecznika, kiełki, nasiona granatu
- papier do pieczenia
- oliwa z oliwek do pieczenia dyni
ZUPA KREM Z DYNI – PRZEPIS:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Pierwszym krokiem jest przygotowanie dyni. Umyj ją, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i obierz ze skórki. Miąższ pokrój w kostkę i wyłóż na brytfankę z pergaminem, skrop oliwą i dopraw solą, kuminem i kolendrą (jeśli nie masz mielonej mogą być też całe nasiona). Tak przygotowaną dynię włóż do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Cabulę pokrój w piórka i podsmaż na oleju kokosowym razem z startym imbirem i pokrojonym czosnkiem. Czas smażenia około 3 minuty. Gdy dynia będzie gotowa, dodaj ją do smażonej cebuli wraz z rozmarynem. Dodaj tyle wody, aby przykryła dynię tylko 3/4 dyni. Całość gotuj 15 minut. Następnie zmiksuj i dopraw solą. Jeśli zupa jest za gęsta dodaj wody.
Smacznego!!
Czy wiesz, dlaczego warto jeść dynię?
🎃 reguluje pracę jelit
🎃 pobudza procesy trawienne
🎃 oczyszcza organizm
🎃 ma działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne
🎃 podnosi odporność organizmu
🎃 opóźnia procesy starzenia
🎃 ma wpływ na dobry stan skóry
No to co teraz? do sklepu lub do rolnika po dynię marsz! 🤣🎃😳🎃
Chcesz dostawać więcej przepisów na swoją skrzynkę mailową? Zapisz się do newslettera Cała i Zdrowa, a co wtorek otrzymasz maila z nowym przepisem.