Owsianka mocy
Przygotuj się na niebiański poranek z owsianką mocy! Myślę, że większość z nas słyszała, że owsianka jest dobrym pomysłem na śniadanie. Jednak nie każda z nas wie, że może to być też gwóźdź do trumny. Jeśli połączymy owsiankę z krowim mlekiem, dodamy dużo owoców – świeżych i suszonych (na przykład rodzynki, morele, banany) to mamy wspaniałą pożywkę do rozwoju Candidy. Candida, czyli przerost drożdżaków objawia się częstym łaknieniem na słodycze oraz białym nalotem na języku. Może też być jedną z przyczyn złego samopoczucia, może przyczyniać się do występowania stanów depresyjnych oraz jest uznawana za jedną z przyczyn źródłowych występowania Hashimoto. Ale nie martw się moja droga, nadal będziesz mogła jeść swoją ulubioną owsiankę. Przedstawiam przepis na jej zdrową wersję. Powiem Ci, że też kiedyś jadłam owsiankę na słodko, z dużą ilością owoców nie wiedząc o tym, że przyczyniam się do rozwoju mojej choroby, a nie do jej łagodzenia. Owsianka z tego przepisu będzie nadal słodka, a lecznicza moc przypraw i marchewki łagodnie wpłynie na działanie śledziony i całego układu trawiennego. Spróbuj i daj znać w komentarzu czy Ci smakowała. Oczywiście używamy płatków owsianych BEZGLUTENOWYCH!
OWSIANKA MOCY – SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
- 1 marchewka starta na dużych oczkach tarki
- 1 szklanka wody ( lub 1/2 szklanki wody i 1/2 szklanki mleka migdałowego)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta kardamonu
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- szczypta soli himalajskiej
- dodatki: orzechy włoskie, laskowe, migdały, owoc granatu, chia, nasiona hemp
- opcjonalnie do posłodzenia: łyżeczka miodu
- do uzyskania niebiańskiego smaku: świeżo wyciśnięty sok z mandarynki
OWSIANKA MOCY – PRZEPIS:
W garnku rozpuść olej kokosowy i wrzuć wszystkie przyprawy wraz z marchewką. Podsmażaj chwilę i często mieszaj. Dodaj sól, płatki owsiane i wodę / mleko migdałowe i gotuj 5 – 7 minut na małym ogniu. Nie zapomnij mieszać, żeby owsianka się nie przypaliła. Jeśli jest za mało wody lub wolisz mieć rzadszą owsiankę, dodaj wody lub mleka. Serwuj z dodatkami, a jeżeli bardzo potrzebujesz owoców możesz bez wyrzutów sumienia dodać borówki lub jagody. Koniecznie polej owsiankę sokiem z mandarynki – to składnik kluczowy, który zmienia zwykłą owsiankę w niebiańskie śniadanko. Dobrego dnia!
Chcesz dostawać więcej przepisów na swoją skrzynkę mailową? Zapisz się do newslettera Cała i Zdrowa, a co wtorek otrzymasz maila z nowym przepisem.
29 maja, 2019 @ 1:05 am
Czy moze byc lepszy poczatek dnia niz owsianka z gruszkami? Trudno sobie to wyobrazic. Zdrowa, ciepla i na szybko. A slodycz gruszki dobrze dopelnia neutralny smak platkow owsianych. Owsianka swietnie smakuje tez po treningach, miedzy posilkami i jako lekka przekaska serialowa. Dzieki wartosciom odzywczym i blonnikowi wychodzi naprzeciw potrzebom osob odchudzajacych sie. Sportowcom zapewnia zastrzyk energii i witamin. Malo kto o tym wie, ale owsianka zawiera tez substancje antydepresyjne i likwidujace zly nastroj. Istnieje wiele mozliwosci podania owsianki. Dobrze smakuje zarowno na cieplo, jak i na zimno. Wystarczy zalac ja mlekiem, jogurtem lub goraca woda, w zaleznosci od upodoban. Trzy minuty i gotowe! Warto wyprobowac tez owsianke ze sliwkami z serii Cos na Zab.