Zakwas z buraków
Sok z buraka ma bardzo intensywny kolor, prawda? Ciekawa jestem z czym Ci się kojarzy sok z buraka, gdy na niego patrzysz?
Widzisz, sok z buraka jest wspaniały na wzmocnienie krwi i zazwyczaj tak nam się to kojarzy. Bo jest bardzo czerwony i gęsty. Dodaje energii i jest naturalnym probiotykiem, który wzmocni Twoją florę bakteryjną i dzięki temu doda Ci dużo sił! Pijąc go regularnie wzmacniasz siebie od środka.
Buraki są mega! To takie zapomniane warzywo, jest tanie, a ma niesamowite właściwości antyoksydacyjne tzn. przeciwutleniające 🙂 a to znaczy, że wspiera naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka.
Przeciwutleniacze są powszechnie uważane za środek prewencyjny w zapobieganiu licznym chorobom takim jak nowotwory czy choroby związane z niedokrwieniem serca.

W czym pomoże Ci zakwas z buraków:
- wzmocni Twoją odporność – a więc jeśli czujesz, że nabiera Cię przeziębienie, pokrój buraki i ukiś je na zakwas, przeciwdziała on rozwojowi szkodliwych bakterii
- poprawi Twoją koncentrację
- odkwasi Twój organizm
- będzie wsparciem dla nerek, poprawi pracę wątroby czyli przyczyni się do oczyszczania organizmu
- spowolni procesy gnilne zachodzące w jelitach
- jeśli padasz z nóg, i nie masz sił lub masz anemię zakwas z buraków pomoże Ci wrócić na nogi i odzyskać swoją moc
- jeśli przyjmowałaś antybiotyki, zakwas pomoże Ci przywrócić równowagę flory bakteryjnej w jelitach
- obiniży poziom cholesterolu
- i będzie zastrzykiem witalności ponieważ zawiera mnóstwo witamin.
ZAKWAS Z BURAKÓW – SKŁADNIKI:
- 1kg buraków
- 1 -1,5 litr wody
- 2 ziarenka pieprzu
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżka soli himalajskiej
- 1 liść laurowy
- 5 ziarenek ziela angielskiego
ZAKWAS Z BURAKÓW – PRZYGOTOWANIE:
Zagotuj wodę i wymieszaj z solą, odstaw do ostygnięcia. Buraki umyj i obierz ze skórki. Pokrój je w grube plastry. Zakwas możesz kisić w naczyniu szklanym lub kamionkowym. Ja używam słoika. Czosnek umyj i przekój na pół. Wrzuć do naczynia razem z przyprawami. Natępnie wrzuć buraki. Gdy woda ostygnie wlej ją do naczynia, tak aby przykryła składniki na zakwas. Buraki nie mogą wystawać ponad wodę, ponieważ zaczną pleśnieć. Jeśli wypływają na wierzch dociśnij je używając dodatkowego naczynia np. małego talerzyka, szklanki lub mniejszego słoika. Można zakupić specjalne kamionkowe naczynie do kiszenia, do którego zawsze dodawane są kamionkowe obciążniki, które właśnie mają na celu przyciskać kiszone składniki, tak aby znajdowały się pod wodą. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw na 5-7 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie zakwas będzie gotowy. Przelej go do szklanych buteleczek i trzymaj w lodówce. I codziennie popijaj świeżą dawkę probiotyków!
A co zrobić z burakami? Można je użyć jako dodatek do sałatek, zawierają mnóstwo błonnika, mało kalorii i smakują świetnie!

Chcesz dostawać więcej przepisów na swoją skrzynkę mailową? Zapisz się do newslettera Cała i Zdrowa, a co wtorek otrzymasz maila z nowym przepisem.