Złote mleko
Złote mleko to ciepły napój z kurkumy, a przepis pochodzi z nauk ajurwedyjskich. Kurkuma jest to bezcenne lekarstwo. W ajurwedzie zaleca się gotowanie jej przez przynajmniej 8 minut, aby wydobyć z niej wszystkie dobroczynne właściwości. Poprzez dodanie czarnego pieprzu wzmaga się też jej oddziaływanie na organizm. Kurkuma króluje w mojej kuchni, dodaję ją praktycznie do wszystkiego co gotuję i zachęcam i Ciebie do tej praktyki.
Dlaczego kurkuma jest taka dobra? A więc dlatego, ponieważ działa:
- wzmacniająco, pomaga obronić się przed infekcjami,
- przeciwzapalnie, jeśli jesteś przeziębiona złote mleko z dodatkiem imbiru postawi Cię szybko na nogi i rozgrzeje wychłodzone ciało,
- anty-rakowo, pomaga zwalczyć komórki rakowe,
- przeciwdepresyjnie, ten napój poprawia nastrój i samopoczucie.
Poza tym, jest bardzo bogate w korzenne smaki i może zastąpić deser. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowałaś, to spróbuj teraz ugotować złote mleko. Oto lista składników, mam nadzieję, że masz wszystko w kuchni 🙂
ZŁOTE MLEKO – SKŁADNIKI:
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1/2 szklanki wody
- szczypta czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka masła klarowanego ghee lub oleju migdałowego, może być też olej kokosowy nierafinowany (ma działanie wychładzające, więc jeśli chcesz się ogrzać używaj masła ghee)
- 1 szklanka mleka roślinnego (ja używam kokosowe i migdałowe)
- przyprawy do smaku: cynamon, kardamon, goździk, imbir, gałka muszkatołowa
- miód do posłodzenia
ZŁOTE MLEKO – PRZEPIS:
Kurkumę razem z pieprzem i goździkiem gotuj w wodzie 8 minut na małym ogniu. Następnie dodaj mleko roślinne i zagrzej całość do odpowiedniej dla Ciebie temperatury. Dodaj przyprawy do smaku, tłuszcz, dosłodź miodem i ciesz się zdrowiem i odpornością jaką da Ci ten napój.
Jeżeli ten napój Ci posmakuje możesz przygotwać pastę z kurkumy, którą będziesz mogła przechowywać w lodówce i kiedy tylko będziesz miała ochotę na złote mleko, wyciągasz słoiczek, bierzesz łyżeczkę pasty, mieszasz ją z rozgrzanym mlekiem, dosładzasz miodem i gotowe. W ten sposób oszczędzisz czas. Szybciutko i zdrowiutko!
Jak przygotować pastę z kurkumy? Tutaj będą potrzebne większe ilości kurkumy i oleju kokosowego.
PASTA Z KURKUMY – SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki kurkumy
- szklanka wody
- 1/2 – 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1/3 szklanki nierafinowanego oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
PASTA Z KURKUMY – PRZEPIS:
W garnku zmieszaj kurkumę z wodą i podgrzewaj przez 8 minut, wciąż mieszając. Dodaj wody jeśli pasta będzie zbyt wysuszona. Możesz być i tak, że trzeba będzie dodać nawet szklankę wody, oczywiście nie na raz, tylko w miarę podgrzewania, jeśli zauważysz, że pasta się wysuszyła dolej wody. Po 7 minutach ściągnij garnek z ognia dodaj tłuszcz i pieprz i wymieszaj całość. Przełóż do szklanego, zamykanego słoika (nie używaj plastkiu!) i przechowuj w lodówce przez 2-3 tygodnie. Do przygotowania złotego mleka używaj 1 łyżeczkę tej pasty, wymieszaj w podgrzanym ulubionym mleku roślinnym, dodaj ulubione przyprawy korzenne, miód i bądź cała i zdrowa!

Chcesz dostawać więcej przepisów na swoją skrzynkę mailową? Zapisz się do newslettera Cała i Zdrowa, a co wtorek otrzymasz maila z nowym przepisem.