Złote mleko

Złote mleko to ciepły napój z kurkumy, a przepis pochodzi z nauk ajurwedyjskich. Kurkuma jest to bezcenne lekarstwo. W ajurwedzie zaleca się gotowanie jej przez przynajmniej 8 minut, aby wydobyć z niej wszystkie dobroczynne właściwości. Poprzez dodanie czarnego pieprzu wzmaga się też jej oddziaływanie na organizm. Kurkuma króluje w mojej kuchni, dodaję ją praktycznie do wszystkiego co gotuję i zachęcam i Ciebie do tej praktyki.

Dlaczego kurkuma jest taka dobra? A więc dlatego, ponieważ działa:

  • wzmacniająco, pomaga obronić się przed infekcjami,
  • przeciwzapalnie, jeśli jesteś przeziębiona złote mleko z dodatkiem imbiru postawi Cię szybko na nogi i rozgrzeje wychłodzone ciało,
  • anty-rakowo, pomaga zwalczyć komórki rakowe,
  • przeciwdepresyjnie, ten napój poprawia nastrój i samopoczucie.

Poza tym, jest bardzo bogate w korzenne smaki i może zastąpić deser. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowałaś, to spróbuj teraz ugotować złote mleko. Oto lista składników, mam nadzieję, że masz wszystko w kuchni 🙂

ZŁOTE MLEKO – SKŁADNIKI:

  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1/2 szklanki wody
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka masła klarowanego ghee lub oleju migdałowego, może być też olej kokosowy nierafinowany (ma działanie wychładzające, więc jeśli chcesz się ogrzać używaj masła ghee)
  • 1 szklanka mleka roślinnego (ja używam kokosowe i migdałowe)
  • przyprawy do smaku: cynamon, kardamon, goździk, imbir, gałka muszkatołowa
  • miód do posłodzenia

ZŁOTE MLEKO – PRZEPIS:

Kurkumę razem z pieprzem i goździkiem gotuj w wodzie 8 minut na małym ogniu. Następnie dodaj mleko roślinne i zagrzej całość do odpowiedniej dla Ciebie temperatury. Dodaj przyprawy do smaku, tłuszcz, dosłodź miodem i ciesz się zdrowiem i odpornością jaką da Ci ten napój. 

Jeżeli ten napój Ci posmakuje możesz przygotwać pastę z kurkumy, którą będziesz mogła przechowywać w lodówce i kiedy tylko będziesz miała ochotę na złote mleko, wyciągasz słoiczek, bierzesz łyżeczkę pasty, mieszasz ją z rozgrzanym mlekiem, dosładzasz miodem i gotowe. W ten sposób oszczędzisz czas. Szybciutko i zdrowiutko!

Jak przygotować pastę z kurkumy? Tutaj będą potrzebne większe ilości kurkumy i oleju kokosowego. 


PASTA Z KURKUMY – SKŁADNIKI:

  • 1/2 szklanki kurkumy
  • szklanka wody
  • 1/2 – 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1/3 szklanki nierafinowanego oleju kokosowego lub oliwy z oliwek

PASTA Z KURKUMY – PRZEPIS:

W garnku zmieszaj kurkumę z wodą i podgrzewaj przez 8 minut, wciąż mieszając. Dodaj wody jeśli pasta będzie zbyt wysuszona. Możesz być i tak, że trzeba będzie dodać nawet szklankę wody, oczywiście nie na raz, tylko w miarę podgrzewania, jeśli zauważysz, że pasta się wysuszyła dolej wody. Po 7 minutach ściągnij garnek z ognia dodaj tłuszcz i pieprz i wymieszaj całość. Przełóż do szklanego, zamykanego słoika (nie używaj plastkiu!) i przechowuj w lodówce przez 2-3 tygodnie. Do przygotowania złotego mleka używaj 1 łyżeczkę tej pasty, wymieszaj w podgrzanym ulubionym mleku roślinnym, dodaj ulubione przyprawy korzenne, miód i bądź cała i zdrowa!

złote mleko Ania

Chcesz dostawać więcej przepisów na swoją skrzynkę mailową? Zapisz się do newslettera Cała i Zdrowa, a co wtorek otrzymasz maila z nowym przepisem.