Zupa z dyni z kurczakiem
Rozgrzewająca i aromatyczna zupa, idealna na deszczowy dzień. O tym dlaczego warto jeść dynię pisałam tutaj, przy okazji przepisu na krem z dyni. Przepis na zupę z dyni z kurczakiem jest szybki i bardzo dobrze wpływa na zbalansowanie pracy żołądka i śledziony. Ta zupa zainspirowana jest przepisem z książki „Zatrzymaj Hashimoto” Marka Zaremby, którą każdej osobie z Hashimoto polecam z całego serca. Do dzieła więc, czas rozgrzać swoje wewnętrzne organy i dać im krzepiące i ogrzewające pożywnie.
ZUPA Z DYNI Z KURCZAKIEM – SKŁADNIKI:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka pokrojona w kostkę (możesz też wykorzystać kawałki indyka, dzikiego łososia lub krewetki)
- 1 szklanka dyni, obrana i pokrojonej w kostkę
- 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
- 1 pietruszka, obrana i pokrojona w kostkę
- 1/2 łyżeczki mielonego kopru włoskiego
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta cynamonu
- sól himalajska (około 1 łyżeczki)
- 2 cm imbiru, obranego i startego na tarce
- 2 – 3 ząbki czosnku
- cebula, obrana i pokrojona w kostkę
- 1 puszka mleka kokosowego
- olej kokosowy do smażenia
- świeża kolendra / bazylia do dekoracji
ZUPA Z DYNI Z KURCZAKIEM – PRZEPIS:
W garnku rozgrzej olej kokosowy, dodaj wszystkie przyprawy, imbir, czosnek i cebulę i podsmażaj całość kilka minut często mieszając. Po 2 – 3 minutach możesz dodać odrobinę mleka kokosowego, tak aby powstała kremowa i aromatyczna pasta. Następnie dodaj warzywa i mięso i podsmażaj kolejne 2 – 3 minuty często mieszając. Dodaj mleko kokosowe i jeśli jest potrzeba 1/3 szklanki wody, posól do smaku i gotuj na małym ogniu 10 – 15 minut do momentu, aż warzywa zmiękną. Jeśli zupa jest za gęsta zawsze możesz dolać wody. Gotowe, w pół godziny masz zdrową i smaczną zupkę. Nie ma na co czekać, zabieraj się za gotowanie!

Chcesz dostawać więcej przepisów na swoją skrzynkę mailową? Zapisz się do newslettera Cała i Zdrowa, a co wtorek otrzymasz maila z nowym przepisem.