Zupa krem z pomidorów z kaszą jaglaną
Ta zupa to świetne, rozgrzewające danie, może być to i śniadanie i obiad. Mam nadzieję, że posmakuje Tobie i Twojej rodzinie. Kasza jaglana czyni cuda! Nie przesadzam. Jest jedną z niewielu kasz zasadotwórczych. A utrzymanie odpowiedniego pH w organiźmie to podstawa zdrowia. Więcej o przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie dowiesz się w artykule o piciu wody z sokiem z cytryny.
Kasza jaglana ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar, przeziębienia i choroby dróg oddechowych. Nie uczula, jest lekkostrawna i nie zawieta glutenu. Jest bezpieczna dla osób z niedoczynnością tarczycy! Mam nadzieję, że przekonałam Cię do częstszego korzystania z kaszy jaglanej w kuchni. A teraz przechodzimy do gotowania 🙂
ZUPA KREM Z POMIDORÓW Z KASZĄ JAGLANĄ – SKŁADNIKI:
- 2 puszki pomidorów konserwowych bez skórki lub 8 dużych dojrzałych pomidorów
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (czyli 100g suchej kaszy ugotowanej wcześniej)
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- szczypta kurkumy
- 1/2 łyżeczki oregano
- szczypta cynamonu
- szczypta curry
- 1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
- 2 cm utartego świeżego imbiru
- sól himalajska do smaku
- olej kokosowy do smażenia
- do dekoracji: 1 awokado, granat, czarnuszka, natka pietruszki
ZUPA KREM Z POMIDORÓW Z KASZĄ JAGLANĄ – PRZEPIS:
Do garnka wlej 2 łyżki oleju kokosowego i dodaj cebulę i czosnek oraz przyprawy i imbir, podsmażaj 3 minuty mieszając. Dopraw solą, dodaj pomidory (jeśli używasz świeżych, sparz je wrzątkiem i ściągnij skórkę, pokrój w ćwiartki i wrzuć do garnka). Dodaj 1/2 litra wrzątku. Gotuj 15 minut. Po 15 minutach dodaj ugotowaną kaszę jaglaną i całość zmiksuj na krem. Jeśli potrzeba dopraw jeszcze solą.
Udekoruj pokrojonym awokado, granatem i czarnuszką.

Chcesz dostawać więcej przepisów na swoją skrzynkę mailową? Zapisz się do newslettera Cała i Zdrowa, a co wtorek otrzymasz maila z nowym przepisem.